Announcement

Collapse
No announcement yet.

Το Hubble παρουσιάζει το ευκρινέστερο πορτραίτο γαλαξία

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Εμφάνιση
Clear All
new posts

  Το Hubble παρουσιάζει το ευκρινέστερο πορτραίτο γαλαξία

  Ήθελα να βρω πρώτα την εικόνα... Λοιπόν, διαβάστε, εδώ είναι και το λινκ, η εικόνα είναι 450ΜΒ!!!
  Την κατεβάζω, είμαι περίεργος να δω αν θα "κρεμάσει" το PC όταν θα πάει να την ανοίξει.. Είναι σε ανάλυση (κρατηθείτε).... 16.000x12.000 pixels

  Παρίσι: Το πορτραίτο ενός γιγάντιου γαλαξία στη Μεγάλη Αρκτο, η μεγαλύτερη και λεπτομερέστερη εικόνα σπειροειδούς γαλαξία, δημιουργήθηκε από 51 επιμέρους εικόνες του τροχιακού τηλεσκοπίου Hubble. Οι αστρονόμοι, που δημοσιεύουν το έργο τους την Τρίτη, συνεχίζουν να εντοπίζουν μυστηριώδεις μαύρες τρύπες και νεογέννητα άστρα.

  Στη συναρμολόγηση της εικόνας χρησιμοποιήθηκε αρχειακό υλικό από δέκα χρόνια παρατήρησης με το Hubble, αλλά και από ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια, όπως το γαλλο-καναδικό παρατηρητήριο στη Χαβάη. Η τελική σύνθεση εικόνα, που δημοσιεύεται την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, έχει διαστάσεις 16.000 επί 12.000 εικονοστοιχεία.

  Ο γιγάντιος σπειροειδής γαλαξίας M101, γνωστός και ως Ανεμόμυλος, βρίσκεται σε απόσταση 25 εκατομμυρίων ετών φωτός, δέκα φορές πιο μακριά από τον πλησιέστερο γείτονά μας, τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Έχει διάμετρο 170.000 έτη φωτός, διπλάσια από του Γαλαξία μας, και καταλαμβάνει στον ουρανό το ένα πέμπτο της έκτασης της πανσελήνου.

  Σε αυτή την απόσταση, το Hubble μπορεί ακόμα να διακρίνει μεμονωμένα άστρα. Ο M101 φιλοξενεί τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο άστρα, από τα οποία τα 100 δισεκατομμύρια μοιάζουν με τον Ήλιο όσον αφορά τη θερμοκρασία και την Ηλικία.

  Επικεφαλής του έργου ήταν ο Δρ Κιπ Κουνζ, του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA, ο οποίος αναγνώρισε 3.000 άγνωστα μέχρι σήμερα αστρικά σμήνη στον γαλαξία.

  Η ομάδα του Κουνζ εντόπισε περιοχές έντονης αστρογένεσης στους βραχίοντες του Μ101, όπου οι αστρονόμοι δεν περίμεναν να βρουν νεαρά άστρα. Ανιχνεύθηκαν επίσης τα συστήματα από τα οποία πηγάζουν ακτίνες Χ που είχαν ανιχνευθεί σε παλαιότερες μελέτες. Ορισμένες ισχυρές πηγές ακτινοβολίας αναγνωρίστηκαν ως διαδικά συστήματα που αποτελούνται από ένα άστρο και μια μαύρη τρύπα, με μάζα έως και 1.000 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου. Οι ακτίνες Χ εκπέμπονται από το αστρικό υλικό που επιταχύνεται και υπερθερμαίνεται καθώς χάνεται στη μελανή οπή.

  Σύμφωνα με τον Κουνζ, η λεπτομέρεια της εικόνας είναι τόσο μεγάλη ώστε οι ανακαλύψεις θα συνεχιστούν για καιρό. «Μόλις την περασμένη εβδομάδα, κοίταζα μια τυχαία περιοχή της εικόνας την οποία δεν είχα προσέξει και βρήκα μια αμυδρή ομάδα νεαρών μπλε άστρων στη μέση του πουθενά» σχολιάζει.

  Το άρθρο είναι από το pathfinder.gr
  Δουλειά μέσα στη βδομάδα, fun το ΣΚ.

  #2
  Απάντηση: Το Hubble παρουσιάζει το ευκρινέστερο πορτραίτο γαλαξία

  16.000x12.000??
  wow!! αυτο θα πει hidef!!!
  ΓΙΕΕΕΠ!! PUT THE BOX DOWN SLOWLY ΜΩΡΗ!!

  Comment


   #3
   Απάντηση: Το Hubble παρουσιάζει το ευκρινέστερο πορτραίτο γαλαξία

   Originally posted by p3tran
   16.000x12.000??
   wow!! αυτο θα πει hidef!!!
   Ναι, κάνεις ζουμ και βλέπεις τον ET... Θα το κατεβάσω να δω.. Είμαι πολύ περίεργος πόσο ζουμ θα κάνει... 450ΜΒ, αυριο θα έχει κατέβει
   Άλλωστε το Ν3 μας έστησε.. (off topic βέβαια, αλλά...)
   Δουλειά μέσα στη βδομάδα, fun το ΣΚ.

   Comment


    #4
    Απάντηση: Το Hubble παρουσιάζει το ευκρινέστερο πορτραίτο γαλαξία

    its HUGE einai pragmatika h pio terastia foto pou exo anoixei pote sthn zoh mou kai bebaia foberh kai meta les ti xbox kai ellada kai gh ena skatoulaki eimaste mesa sto apiro
    ps: thx Gotmian gia thn foto

    Comment


     #5
     Απάντηση: Το Hubble παρουσιάζει το ευκρινέστερο πορτραίτο γαλαξία

     We are not.... alone


     "Even the life that you have is borrowed..So live your life as if everydays' gon be your last"


     Get your own Gamercard Sig.

     Comment

     Working...
     X
     😀
     🥰
     🤢
     😎
     😡
     👍
     👎